Categorieën

Gecarcinus quadratus, large

Gecarcinus quadratus, large
Model: SF-KRCCLL
Beschikbaarheid: Artikel op bestelling
Prijs: 21,95€
Excl. BTW: 18,14€
Aantal:  
   - of toevoegen aan -   

Gecarcinus quadratus wordt in het Nederlands halloweenkrab genoemd. Het is een typische landkrab die zich in mangrovegebieden en langs de kust ophoudt in zelfgegraven gangen. Het is een kleurrijke, middelgrote soort die 10cm groot kan worden.

Ze zijn een stuk socialer dan de verwante cardisoma’s.Uiterlijk


Als je ernaar kijkt, begrijp je onmiddellijk waarom de dieren Halloweenkrab worden genoemd. De klauwen zijn tamelijk fors en fel paars. De poten zijn oranje en het rugschild is bijna volledig gitzwart.

Op het rugschild vinden we achter de ogen en op het achterlijf enkele witte tot geelbruine vlekken.


Deze soort komt van nature voor in de mangroves en kustwouden van Midden-Amerika, langs de stille oceaan van Mexico tot Peru. Langs de Atlantische kust voor van Florida tot Guyana is ze ook te vinden.

Hier deelt ze vaak het leefgebied met de nauw verwante gecarcinus lateralis. 


Overdag verschuilen de dieren zich meestal in hun holen, maar met valavond en ‘s nachts kunnen ze in de mangrovegebieden en langs de kust waargenomen worden, terwijl ze op zoek zijn naar voedsel.

 


Deze krabben worden niet graag gehanteerd en zullen zich dan fel verdedigen. Onderling zijn ze echter erg verdraagzaam. Zolang elk dier zijn eigen plekje maar heeft en ze uit elkaars zichtveld kunnen, zijn er nauwelijks territoriale gevechten.

Het is een redelijk schuwe soort, die zich overdag meestal terugtrekt in een schuilplaats.


Het geslacht is, zoals bij alle krabben aan het buikschild te zien. Bij mannetjes zit hier een V-vormig klepje in wat bij de paring gebruikt word voor sperma-overdracht. Het vrouwtje heeft een ronde, brede klep waaronder de eitjes opgeslagen worden.

Deze is bijna net zo breed als het volledige buikschild.

 

Verzorging in het terrarium


Een terrarium van 100x50x50 kan onderdak bieden aan 2 tot 5 dieren. De geslachtsverdeling is best gelijk of meer vrouwen dan mannen Op de bodem wordt een goeie laag substraat voorzien.

Vanwege de vochtige leefomgeving, kan men best kiezen voor materiaal dat niet te snel rot of beschimmeld. Hierbij kan je denken aan cocopeat, turf of reptibark.

Deze soort is zo aangepast aan het leven op land dat ze kunnen verdrinken. Een hoge luchtvochtigheid is uiteraard wel noodzakelijk.Omdat Halloweenkrabben van nature nachtactief zijn, is gedempte verlichting aan te raden. Bij te felle verlichting zullen ze zich de hele dag verschuilen. Planten zijn stellig af te raden, deze zullen niet alleen aangevreten worden,

maar door hun grootte zijn de krabben ook prima in staat ze gewoon uit te rukken en te verpletteren, …

 

Voeren


Alle gecarcinus-soorten zijn overwegend herbivoor en doen het prima op een dieet van fruit, blad en groente. Dit wordt in het wild regelmatig aangevuld met aas en kleine prooien zoals hagedissen, ongewervelden en zelfs kleine zoogdieren.

In gevangenschap kunnen ze diepvriesvisvoer, stukjes garnaal, vis of mossel en geweekte kattenbrokken gevoerd worden om in deze behoefte te voorzien. Wanneer dor blad op de bodem wordt gelegd, zullen de dieren hier ook van eten.Combinatieverblijven


Het territoriale gedrag tussen verschillende gecarcinus-soorten is erg beperkt, maar andere krabben lopen risico aangevallen te worden. Combinaties tussen soorten zijn dus sterk af te raden. Ook combinatie met andere diersoorten moet goed doordacht zijn.

Door hun grootte kunnen ze verschillende hagedis- en kikkersoorten zeker de baas. Daarenboven zijn ze, zoals de meeste krabben, erg goede klimmers en zijn er weinig plekjes in een terrarium waar ze niet kunnen komen.

 

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:Tags:

De waardering van www.dierenspeciaalzaak-bert.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 7 reviews.

IBAN:NL84 KNAB 0256269483
BIC: KNABNL2H
KvK: 58788255
Btw.nr: NL2052.19.974.B01

Copyright Dierenspeciaalzaak Bert - 2014